NALEŚNIK Z POMIDORAMI

 

NALEŚNIK Z POMIDORAMI

Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko. Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Kiedy naleśnik z wierzchu straci płynną postać (czyli będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki), przewracam go na drugą stronę przy pomocy odpowiedniego narzędzia lub podrzucając go wprawnym ruchem patelni (to wersja dla zaawansowanych;) ). Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron (jak na zdjęciu). Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.